dimecres, 20 de març del 2013

“Al govern de la Generalitat Valenciana no és que li interessava tancar Tele Elx, sinó que li interessava donar veu a les altres cadenes”

Entrevista a Salvador Campello

Salvador Campello a la redacció de Tele Elx, Radio Expres i Info Express
// Salvador Campello


  • Totes les televisions valencianes són al·legals després que la justícia haja donat la raó a Tele Elx en denunciar irregularitats en la taula de contractacions que va repartir les llicències TDT al País Valencià
  • Cada vegada hi ha més mitjans de comunicació globals presents a la xarxa, el grup de Tele Elx millora la seua web per a ser un mitjà multi-plataforma amb Tele Elx, Radio Expres i Info Expres



Salvador Campello és una d'aquelles veus radiofòniques que captiven i, tal vegada per això va entrar com a becari a Radio Expres quan encara estudiava a la Universitat Miguel Hernández. Des d'aleshores ha sabut revolucionar mitjançant la xarxa un grup comunicatiu que gràcies a ell és més punter encara a la ciutat d'Elx (Baix Vinalopó, País Valencià). Es tracta de Tele Elx i Radio Expres (i amb la seua arribada el lloc web Info Expres), dos mitjans que, a més, coneixia perfectament ja que va fer un estudi de la seua història i evolució durant la llicenciatura.

Ara és l'encarregat de fer que la pàgina web siga un suport més i el grup comunicatiu Giga Media esdevinga multi-plataforma amb tres formes de difusió pública, Tele Elx, Radio Expres i Info Expres. A més, és coneixedor de la problemàtica per la qual Tele Elx es va quedar sense llicència TDT fa 5 anys i ara s'ha demostrat la il·legalitat de l'adjudicació dels permisos degut a una reclamació presentada per la pròpia televisió local.
En un moment comunicatiu complex amb digitalització i un País Valencià on totes les televisions són al·legals degut a les irregularitats en l'adjudicació de les llicències TDT, hem conversat amb Salvador Campello per a que ens explique què està passant als mitjans locals amb el boom d'Internet i què passa amb les TDTs a València.

Comencem, si et pareix, per situar-nos i conèixer millor la realitat de Tele Elx, el mitjà on treballes i que, a més, has estudiat. Tele Elx va començar a emetre el març de 1987 per cable i com a una de les primeres televisions locals d'Espanya, en un moment totalment diferent a l'actual...
Una de les raons per les quals va triomfar Tele Elx era perquè posaven pel·lícules. En aquell moment no existien els videoclubs i quan van aparèixer eren molt cars i poca gent tenia l'aparell per a reproduir els films. Així que eixa gent solament podia veure pel·lícules o a La 1 o al cinema, d'aquesta manera Tele Elx va nàixer com un vídeo comunitari, que no solament va existir a Elx sinó, també a moltes ciutats de la regió i el país. El funcionament dels vídeos comunitaris era que els veïns d'un edifici llogaven una pel·lícula entre tots i la veien a la zona comú de l'edifici quedant a una hora. Tele Elx va nàixer seguint eixe sistema, va començar solament a l'edifici on estava situada i després va anar creixent a través del cable, primer a l'edifici del costat i després a tota la ciutat. Així va esdevindre al final una televisió pròpia.

Quan va començar la regulació, ja que això no estava regulat, els videoclubs es van queixar de competència deslleial i Tele Elx es va adonar que això era cert. Però per la falta d'una legalitat, fins que no va dictaminar un jutge la il·legalitat, Tele Elx va continuar seguint eixe sistema. En eixe moment en què ja no podia emetre pel·lícules, Tele Elx es va adonar que l'altre aspecte fort que tenia és que apareixien les coses de la ciutat. Era una novetat que a la televisió es poguera veure l'ajuntament, l'alcalde, les processons, els accidents... Això va ser una revolució ja que la gent podia veure a la televisió el seu poble i justament això ha caracteritzat Tele Elx des de l'any 0 fins l'any 26 en el qual estem ara.

Bé, però Tele Elx va tardar a passar-se a l'analògic, no va ser fins el 1993, per què?
Tele Elx tenia en aquell moment un cablejat que no tenia cap altra televisió ni cap altra empresa dedicada a la comunicació. Això que ara està tan de moda als Estats Units, Tele Elx ja ho tenia aquell any. Després ja va decidir passar-se a l'analògic. Però, en un principi, no els calia ja que Tele Elx tenia cablejada tota la ciutat.


Tele Elx no es veu solament a la ciutat d'Elx, sinó que també a altres poblacions com Santa Pola, Crevillent, Torrevella, Oriola, Almoradí, Guardamar, Dolores, Callosa del Segura, Catral i Pilar de la Horadada. Es pot considerar una televisió comarcal?
No, de fet, fins l'any 1993 solament es podia veure per cable i no va ser fins eixe any que no es va poder sintonitzar a altres poblacions que si veien Tele Elx és perquè és la televisió més pròxima. Canal 9 no s'ha a caracteritzat per tractar bé a aquesta zona de la Comunitat Valenciana i eixes poblacions preferien veure Tele Elx. De fet, hi ha molts immigrants il·licitans que se n'anaven allí i continuaven veient Tele Elx.

I no vos haveu plantejar incorporar algun contingut d'aquestos pobles?
No, entén primer que si et puc explicar açò no és solament perquè treballe a Tele Elx sinó perquè he estudiat la seua història, si preguntes això a algun altre company de Tele Elx probablement no et puga ni contestar. Jo ho sé perquè ho he estudiat en la carrera i és com si et contara la història de Tele Elx. Per a explicar-te açò millor, seria millor que parlares amb la directora de Tele Elx que ha estat des del principi.

Era solament per contextualitzar i fer entendre la situació actual i històrica de Tele Elx...
Tornant a la pregunta de per què no comarcal... Tele Elx s'ha caracteritzat sempre per no ser ni de dretes ni d'esquerres, com a mínim en el seu plantejament inicial. L'única exigència que es fa a tothom que entra a treballar allí és centrar-se en Elx, és a dir, si hi haguera una brúixola, enlloc d'enfocar a la dreta o a l'esquerra, enfocaria a Elx. L'interès és, doncs, la ciutat.


Hi ha altres casos, i t'ho dic a nivell personal, d'altres televisions que han volgut abraçar un àmbit comarcal i per raons, supose que basades en la gent i aquestes terres, no triomfa allò comarcal. Ha hagut molts intents de televisions comarcals i mig provincials i no triomfen.
Tele Elx s'ha caracteritzat doncs per ser forta a Elx. Amb l'aparició de competència que no ha triomfat a altres ciutats com Crevillent o Oriola, Tele Elx s'ha reafirmat: “nosaltres som d'Elx”.

I l'acceptació que té Tele Elx és bona. En un estudi que es va fer el 2007 per Información Técnica y Científica SL (Infotécnica) es demostra que gran part dels il·licitans fan un seguiment pràcticament diari de la televisió.
Eixe estudi s'ha repetit també en el 2012 i els resultats diuen que Tele Elx és una de les televisions més seguides de la ciutat. Si hi haguera audímetres ací a Elx, Tele Elx seria igual de vista que un canal genèric perquè tothom segueix la informació local quasi a diari i moltes persones tenen un sentit de pertinença a Tele Elx molt curiós. Això es deu també per la història de Tele Elx ja que en els seus orígens la gent pagava la connexió del cable. Tu pagaves la connexió al cable i una quota molt baixeta al mes, això donava una sensació a tothom de “jo sóc soci de Tele Elx, estic pagant per Tele Elx i és meua, ja que pague per tindre-la”. Això unit a l'aparició de les coses de la ciutat fa que poses Tele Elx per a veure que ix.

La revolució va vindre a partir de la dècada dels 2000 quan Tele Elx va incorporar allò més important que és la temperatura. Si Tele Elx es veu a dia d'avui tots els dies com a mínim un segon és gràcies a la temperatura ja que en la “mosca”, on està el logotip, posa la temperatura que hi ha en eixe moment a la ciutat. I tothom posa la televisió abans d'eixir de casa pel matí per a veure la temperatura, és una forma d'atreure a la gent que ha funcionat de forma impressionant.

Però malgrat tota eixa acceptació, quan va començar la TDT, no es va concedir la llicència per a Tele Elx.
Clar, perquè les llicències no es decidien a vot ni clamor popular sinó que es concedien en València a través d'una taula de contractació. Un jutge ja ha dictaminat, fa menys d'un any, que el procediment que va seguir eixa taula de contractació va ser il·legal. Quan va eixir la resolució d'eixa taula Tele Elx es va quedar fora, igual que Localia, i va presentar un recurs judicial dient que això era injust ja que se'ns va denegar la llicència TDT després de 20 anys d'existència i li l'han concedit a tres televisions que no compleixen els requisits i que van optar al concurs dient que anaven a fer-ho i han passat cinc anys i eixes tres televisions que ho van aconseguir ni tan sols existeixen.

I, quines eren?
Una d'elles era El Mundo, l'altra Tele 7 i l'altra no me'n recorde. Les bases per a eixes televisions era que hi haguera un servei local, part de la programació en valencià i producció local, i no ho compleixen. El Mundo emetia des de Madrid i Tele 7 emetia Tele 7 València que després va tancar pel cas Gürtel. Aleshores Tele Elx va presentar el recurs i després de 5 anys la justícia li ha donat la raó a Tele Elx, ha anul·lat les llicències de tota la Comunitat Valenciana i s'ha tornat a fer la taula de contractació.


Imatge de la campanya de Facebook "No al cierre de Tele Elx"
// Fb. No al cierre de Tele Elx
Clar, de fet, El País publicava el 19 de març que “la cadena local privada ilicitana, que fue la primera en emitir en la Comunidad Valenciana, cumplirá 25 años el 27 de marzo y tiene recurrida en el juzgado la orden de cierre y la sanción de 500.000 euros que le impuso la Generalitat el 14 de abril de 2011.” Malgrat això, ha hagut un moviment en defensa de Tele Elx a través de les xarxes amb grups de Facebook com “Tele Elx no se cierra”, “No al cierre de Tele Elx” o “Salvem Tele Elx”...
Sí, va haver un sentiment de dir: “com pot ser que en València decidisquen d'una forma totalment arbitrària i injusta que Tele Elx haja de tancar quan és l'única que està complint?” La gent va dir: “No, açò és una presa de pèl!” I a més, veuen que les tres televisions que van rebre la llicència mai van emetre o van deixar de fer-ho, i a més mai van complir la llei. I la gent es preguntava perquè era Tele Elx la que havia de tancar.

Al govern de la Generalitat Valenciana no és que li interessava tancar Tele Elx, sinó que li interessava donar veu a les altres cadenes. Açò que t'estic contant no t'ho conte com a treballador de Tele Elx, t'ho conte com periodista que ha estudiat aquest cas a la carrera. Com a treballador hauria de dir-te alguna cosa molt més subjectiva. Però a la ciutat va haver un sentiment de “com poden elegir des de València el que passe en Elx?” i, a més, sabent que les llicències es van donar a televisions molt més amigues del govern valencià i deixant a Tele Elx fora.


I aquest problema encara no s'ha acabat de solucionar...
Sí i no. Aquest problema va fer que Tele Elx estiguera en una al·legalitat, que no una il·legalitat, no és el mateix. El que va fer és que Tele Elx continuara emetent en analògic ja que no tenia la llicència per a la TDT. Va continuar emetent per ONO, de pagament, i després es va passar a la TDT quan va poder.


Ara la justícia ha donat la raó a Tele Elx, ha anul·lat totes les llicències de TDT que aquella taula de contractació va donar a la Comunitat Valenciana. Amb la qual cosa ara totes les televisions de la Comunitat Valenciana són al·legals, és a dir, no hi ha legislació. Ara el Consell ha de tornar a donar les llicències, però feta la llei feta la trampa. La justícia diu que va ser il·legal el que es va fer i que hi ha que repetir-ho. I el Consell, enlloc de tornar a traure a concurs les llicències TDT, ha decidit que es tornaran a donar les llicències amb els dossiers i requisits que les televisions van presentar l'any 2006. Una total estupidesa ja que moltes d'eixes televisions han tancat, no solament Tele 7 amb el cas Gürtel sinó Localia TV ha tancat ací a Elx.

Com es va a tornar a valorar una altra vegada amb allò que hi va haver fa diversos anys per a donar llicències en el 2013? Però ací no podem fer res, són coses de la justícia valenciana.

Anem a canviar una mica de tema i anem a veure com Tele Elx, malgrat tot el que ens has contat, continua modernitzant-se. El que ha fet és canviar una web que va començar en el 2007, que era un contenidor de Tele Elx i Ràdio Expres, i l'actualitza per a ser un mitjà multi-plataforma.
En l'any 2007, que és l'any del boom d'Internet a nivell local, Tele Elx també obre una pàgina web. En aquell moment es va decidir que el nom fora Info Expres ja que la ràdio es deia Radio Expres. En aquell moment solament era una web que ficava “Somos Tele Elx, somos Radio Expres”. Després va passar a ser una pàgina que tenia les notícies bolcades des de la ràdio i la tele. Amb el pas dels anys es va poder incorporar la ràdio i la televisió en directe. Després es va modernitzar més i es va distribuir la web amb continguts a la carta i estava estancat així des de l'any 2010 aproximadament.

Ara hi ha un projecte per a reformar-la completament i transformar la filosofia d'Info Expres. Fins ara existia la ràdio, existia la tele i hi havia una nebulosa indefinida que era la web. Com era absurd hem decidit millorar la web i dotar-la de continguts. Qui va crear la web que tenia uns mínims coneixements d'informàtica va repartir les feines de la web entre els treballadors. Eixa persona va ser acomiadada en una de les retallades que va haver de fer Tele Elx, precisament degut al cas de la TDT. Així, Info Expres es va quedar des del 2010 amb una nebulosa on es feien les coses per inèrcia. A partir de la meua entrada en Tele Elx i la presentació del meu projecte, es dota a Info Expres d'una estructura d'empresa pròpia amb la qual cosa ha sigut una transició entre una nebulosa inexacta i des-coordinada a una estructura d'un mitjà més. És la conversió d'un mitjà tradicional en un mitjà nou i actualitzat.

I que, a més, tindrà la ràdio, la tele i la web, de tal manera que serà un mitjà multi-plataforma i amb continguts diferenciats.
Exactament, amb continguts diferenciats però al mateix temps amb una convergència en la redacció. Fins fa un any i mig més o menys, existien dues redaccions, la de la ràdio i la de la tele. Ara hi ha una única redacció per a ràdio, per a tele i per a Internet. Amb el mateix personal es nodreixen els tres mitjans però es diferencia bé per a quin suport va destinada una determinada informació.

I quin ús pot tindre la xarxa en un mitjà multi-plataforma local?
La resposta és la mateixa filosofia en la qual va nàixer Tele Elx i amb la qual va continuar Tele Elx fins a dia d'avui. Per a fer un servei públic de la informació, és a dir, convertir la web en el que ja és la televisió, un referent en informació local.


A través de la web teniu els continguts de la televisió en forma, com havies dit abans, de televisió a la carta. Això és possible en una televisió local?
Sí, de fet és molt útil ja que molta gent vol tornar a veure alguns continguts. Nosaltres pengem tota la nostra programació a la carta i qui vulga pot tornar a visualitzar els programes. I de vegades et sorprèn que els programes són més vistos a la web que a la televisió.

I aquesta transformació pot canviar la forma de la vostra audiència per a informar-se. Pot ser abans veien determinats continguts solament a la televisió i ara prefereixen veure-ho a la web...
En realitat l'audiència ja ha canviat ja que l'audiència no s'espera a la televisió a informar-se. Quan passa qualsevol cosa, de seguida anem a Internet. Amb la qual cosa el que hem d'adaptar és el mitjà a Internet. Nosaltres, doncs, no anem a canviar hàbits en l'audiència sinó que nosaltres anem a adaptar-nos a eixos hàbits que ja té l'audiència.

L'audiència ha canviat els hàbits a nivell de la premsa general i ara és la local la que s'ha d'adaptar, vols dir...
Exactament, abans quan passava qualsevol cosa, la gent s'esperava al dia següent a llegir el periòdic; amb el naixement de Tele Elx, s'esperava a la nit a veure l'informatiu; amb el desenvolupament de la ràdio local, a l'informatiu de ràdio i ara la gent busca informació en Internet. La poden trobar a Twitter, a Facebook... Ara el que està fent Tele Elx, tal com vaig redactar al meu projecte, és estar en Internet ja que l'audiència ja està a Internet.


Ens has comentat les xarxes socials, és indispensable en un mitjà de comunicació que s'empren les xarxes socials. Pose un exemple, el diari Público va estar a punt de desaparèixer i ara ha aconseguit a través d'Internet ser un referent europeu en difusió d'informació a través de les xarxes socials. Això és indispensable també en periodisme local...
Exactament, l'audiència a nivell local és igual que l'audiència a nivell nacional, aleshores la gent busca informació i allò més ràpid són les xarxes socials ja que, a més, t'ho recomana un amic, un seguidor, una persona que segueixes en Twitter... Aleshores, cal estar ahí, ja que l'audiència està. Hi ha persones que estan molt arrelades als mitjans locals que diuen: “si Twitter et diu que et tires per un pont, aleshores et tires per un pont?”, doncs per desgràcia sí. Si l'audiència està en Internet i busca informació a les xarxes socials, cal que el mitjà estiga ahí.

Si vols, et pose un exemple de com les xarxes socials són importants a nivell local...

Endavant...
El que va ocórrer el 13 d'agost del 2012 a les 12 de la nit ací, a Elx. Eixe dia és el dia de la nit de l'Albà i va haver l'accident de la Palmera de la Verge. La Palmera es va disparar de forma accidental i a les 12 de la nit es van apagar les llums per a que isquera la Palmera i com no es va eixir. Va haver un moment de confusió ja que els que estaven al centre van veure eixir la Palmera abans de temps i els que estaven més lluny i no la van veure eixir abans de temps es van quedar preguntant-se: “què està passant que són les 12 de la nit i no ha eixit la Palmera?”

Aleshores, tothom es va llençar a les xarxes socials i hi havia un sarau a Internet, a Twitter a Facebook. Uns comentaris que deien que la Palmera ha explotat, que el pirotècnic s'ha tirat en flames des del campanar, no sé qui ha mort, hi ha tants ferits... Tota la gent buscava la informació a Internet i a les xarxes socials perquè ho volia saber ja, no podia esperar-se a la televisió ni a la ràdio ni al periòdic del dia següent.

Com hi havia moltes mentides, molta gent que repiulava sense saber, comentava en Facebook i compartia informació sense contrastar, en eixe moment van ser els mitjans i els periodistes locals els que van posar ordre enmig d'aquell desconcert. I al final van ser els més repiulats i els més seguits gràcies a que van fer la seua feina periodística i els mitjans locals van ser consumits eixa nit.

Aleshores, la informació local a les xarxes socials és indispensable ja que la gent busca informació i si la gent no la troba, repiula i comenta el primer que troba i al final és pitjor ja que hi ha una sobre-informació.


Part de la informació que va donar Info Expres la nit de l'Albà en què la Palmera
de la Verge va esclatar abans d'hora // Web d'Info Expres

Internet, a banda de permetre eixa evolució i eixa millora dels mitjans de comunicació, també fa que cada vegada apareguen més mitjans, ja que és més senzill fer-ho. Per exemple ha aparegut fa relativament poc eldiario.es o laveupv.com. Això també dificulta un poc la vida dels mitjans que “sempre han estat ahí”...
Sí i no, tot depèn de com evolucione i de com et comportes. A nivell local han aparegut noves pàgines web però eixes noves pàgines són bones en alguns aspectes i tenen carències en altres. Tal vegada no tenen la trajectòria que té el grup de Tele Elx, Giga Media. Aleshores no tenen eixa trajectòria, eixa vinculació social i eixa rellevància a nivell municipal. Aleshores, si tu vols saber una informació i te la ofereix un mitjà que acaba de nàixer i un mitjà tradicional, el mitjà tradicional el mires ja que el coneixes i el mitjà nou primer t'haurà de convèncer.

Ens comentaves la història de Tele Elx i és molt important ja que Tele Elx deu tindre una quantitat impressionant d'imatges i arxius de fa 20-25 anys...
No hi ha res d'eixe arxiu a la web i és una cosa que, dins d'aquest projecte, jo tinc pensat. El projecte vol aprofitar tot eixe contingut que Tele Elx té guardat d'alguna manera. Així, que en un futur eixe arxiu serà accessible.


Canviant de tema de nou, què es pot fer per a solucionar la precarització del treball del periodista provocada per l'eclosió de webs gratuïtes que porten al professional a fer col·laboracions no remunerades? Defenses la informació de pagament?
Pot existir una informació de pagament però hem de canviar el concepte que tenim de la informació de pagament en la xarxa. Et parle a nivell personal i com a periodista, no com a treballador de Tele Elx. Ja no es paga per una informació elaborada sinó que pagues per a que el mitjà es puga mantindre i un bon exemple d'això és eldiario.es. Eldiario.es és gratuït però té una xarxa de socis que mantenen al diari. És a dir, “vols que siga independent?, vols que no depenga de la publicitat?, que no depenga de l'estat?, mantén-me!”

Precisament ara, en un moment de crisi política en què la gent vol informar-se de forma lliure, crec que eixe model d'informació de pagament, però de pagament al mitjà i no per la informació, pot triomfar. No dic que siga el futur o que siga el millor, sinó que és un model que s'ha de tindre en compte i que es pot desenvolupar.

I, davant la dificultat econòmica, hi ha mitjans, com pot ser Público, que van haver de deixar la seua versió impresa. Si passara això a Tele Elx, que vos quedaríeu amb la web o amb la televisió?
És web, televisió i ràdio, no hem de deixar de banda la ràdio. Són tres mitjans diferents dels quals podria desaparèixer qualsevol i l'empresa continuaria funcionant. Però òbviament el vincle emocional amb la ciutat el té Tele Elx. No crec que es tanque ni la televisió, ni la ràdio ni la web ja que són tres suports, d'una banda, independents entre sí i d'altra un mateix mitjà que està informant.

Bé, hem estat parlant una estona, hem tractat el teu projecte, però supose que no hauré esmentat tots els punts d'aquest. Així que, per acabar, explica'ns en què es basa eixa millora del mitjà de comunicació.
Quan jo vaig entrar a fer pràctiques a la ràdio i a la televisió, la web encara era eixa nebulosa, a mi em va agradar molt l'empresa ja que la vinculació que tenia amb Tele Elx era important. Una de les raons per les quals vaig entrar, va ser gràcies a un professor de la carrera que em va recomanar per la meua trajectòria a les xarxes socials i Internet. Aleshores em van provar durant un estiu com a becari en la ràdio i també per a crear el principi de les xarxes socials de Tele Elx. Va funcionar ja que les visites a la pàgina web i els amics a Facebook i Twitter van augmentar. I va funcionar a la ràdio moltíssim per la interacció de tots els programes a les xarxes socials.

Això va fer que l'empresa es plantejara les xarxes socials eren molt útils ja que de forma gratuïta aporten molt. Aleshores, quan estava a punt d'acabar la carrera, vaig preguntar si em podia quedar en Tele Elx i em van dir que volien que em quedara però no em podien contractar. En la carrera sempre ens havien dit que ens havíem d'inventar el nostre propi lloc de treball i jo els vaig dir: “si jo m'invente el meu lloc de treball, tindria feina ací?” Em van preguntar com me'l volia inventar i els vaig plantejar una millora de la pàgina web que en aquell moment estava parada per a que esdevinguera un suport més com la ràdio o la televisió.


Em van preguntar els passos que volia seguir, els vaig presentar el projecte i des d'aquell moment sóc el responsable web que ha de dotar aquest mitjà d'una estructura pròpia. Amb la qual cosa, vaig entrar per les xarxes socials i vaig acabar creant el meu propi lloc de treball.