dimecres, 9 de gener del 2013

Els socis d'ACPV decideixen si tornarà TV3 al País Valencià

Els socis poden votar a través del web d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV) si volen o no que es tornen a obrir els repetidors de TV3 al País Valencià. Aquesta consulta es planteja setmanes després de la resolució judicial que anunciava la legalitat de les emissions de la televisió pública catalana a terres valencianes i la retirada de les multes a l'entitat.

Tots els integrants d'ACPV poden entrar al web acpv.cat on hi ha una enquesta, els resultats de la qual se sabran a finals de setmana, que planteja la preguntaDesprés de la sentència del Tribunal Suprem espanyol, considereu que ACPV ha de restablir les emissions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals al País Valencià?” Els votants poden elegir entre les opcions “Sí”, “No” o “No ho tinc clar”.

L'entitat començarà, tal com a ha informat a través de Twitter, una consulta telefònica entre aquells socis que no han votat a la web. Els resultats de la consulta es publicaran a final de setmana i seran decisius per a reobrir els repetidors al País Valencià.

Tuit d'ACPV anunciant que s'acaba el termini de la consulta.

Breu història de TV3 al País Valencià

ACPV va ser l'entitat que mitjançant donatius de milers de valencians i diferents dificultats polítiques va apropar TV3 a les llars valencianes el 1986, un any després les emissions de la televisió catalana arribarien a les Illes Balears.

TV3 es podia veure aleshores amb normalitat a tot el País Valencià, però amb la TDT el 2007 la Generalitat Valenciana va obligar a tancar tots els repetidors. ACPV, però, es va negar. El govern valencià, del Partit Popular, va començar aleshores el tancament de repetidors per la força. El més sonat, el de la Carrasqueta, que aportava senyal a quasi tota la província d'Alacant i que malgrat la mobilització social, la Generalitat va tancar.

Des d'aleshores les pressions del govern valencià a ACPV han sigut constants i fa poc més de dos anys es va deixar d'emetre TV3 a tot el País Valencià i Acció Cultural va ser sancionada amb multes que superaven els 200.000€. ACPV va començar a vendre bons d'ajut per a poder pagar unes sancions que podien fer-la desaparèixer.

El passat mes de novembre Eliseu Climent, president d'honor d'ACPV, es mostrava molt optimista respecte de la tornada de les emissions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals al País Valencià a una entrevista a Catalunya Ràdio*.

Després de la Iniciativa Lesgislativa Popular (ILP) “Televisió Sense Fronteres”, que va ser enderrocada per la majoria absoluta del PP al Congrés dels Diputats, i la resolució del Tribunal Constitucional, el País Valencià pot tornar a rebre les senyals de TV3. Els socis d'ACPV són de moment els que opinen, malgrat això, no es pot deixar de banda la polarització de la societat valenciana envers aquest tema.

*Entrevita a Eliseu Climent a Catalunya Ràdio

Regionalisme valencià i TV3

Campanya contra TV3 al País Valencià.
El regionalisme valencià, conegut popularment com “blaverisme”, sempre s'ha mostrat reticent respecte a l'emissió de la televisió catalana a terres valencianes. Probablement l'absorció d'Unió Valenciana per part del Partit Popular ha sigut un dels revulsius que ha accelerat el tancament dels repetidors.

Actualment, davant la possibilitat de la seua reobertura, el regionalisme valencià ja ha fet una plataforma cívica contrària sota el nom “Plataforma #NoVolemTV3 a la Comunitat Valenciana”. Tota l'activitat de la plataforma es coordina des de la web novolemtv3.blogspot.com.es, un blog membre de la “ret de blogs civils i culturals del Regne de Valencia”, escrit així per a diferenciar el català del valencià, una de les reivindicacions del “Circul Civic Valencià”. 

1 comentari:

PACO ha dit...

La TV3 deu veure's al País Valencià, per compartir llengua i cultura, per llibertat d'expressió i per tindre un món lliure i sense fronteres.
És un dret que no té cap interpretació política.
La llibertat és bàsica per poder viure.