dissabte, 13 d’octubre del 2012

Els estudiants de les "nacions oprimides" en vaga per una educació pública de qualitat

Pintada a la UAB en favor de la vaga.

Les continuades retallades que provoquen un detriment en l'educació pública creen nombroses mobilitzacions. El passat 11 d'octubre es va celebrar una vaga d'estudiants que quedava incorporada dins de la plataforma internacionalista 11x12. Aquesta vaga animava a participar als sindicats d'estudiants i organitzacions juvenils de les diferents "nacions oprimides" per l'estat espanyol. Així doncs, es van sumar estudiants de Galícia, Astúries, Cantàbria, Euskadi-Navarra (Euskal Herria), Aragó, Castella i Andalusia. El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) va ser l'encarregat d'organitzar les diferents mobilitzacions a Catalunya, País Valencià i illes Balears.

Tot aquest enrenou enmig de dues notícies importants en l'àmbit educatiu, en primer lloc, la suma dels pares i mares a les diferents vagues que es puguen convocar en un futur pròxim, i en segon lloc, i tal vegada més rellevant respecte aquesta mobilització, les declaracions del ministre Wert anunciant la seua intenció d'"espanyolitzar" els alumnes catalans. 

Vaga a la Universitat Autònoma de Barcelona

Bloqueig a l'accés als FGC des de la plaça Cívica de la UAB.
Al campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la vaga tenia una doble cara. D'una banda, el reivindicatiu, d'altra, un sabor dolç ja que el SEPC va recuperar la seu local a l'edifici d'estudiants de la universitat. En qualsevol cas, l'alegria per als alumnes afiliats o simpatitzants del sindicat no va eclipsar la mobilització, i diferents alumnes van fer nit a l'ocupada facultat de Lletres i Filosofia. 

Ja en 11 d'octubre, els estudiants que es van quedar ocupant la facultat, es van redistribuir per tot el campus, situant piquets informatius a la porta de cadascuna de les facultats, a través dels quals s'informava als assistents de la mobilització i la posterior manifestació a Barcelona capital. A més, es van distribuir fullets informatius per tot el campus, a banda, dels cartells i les pintades anunciadores de la vaga que prèviament ja havien estat fetes.

Tal vegada, allò més cridaner de la vaga a la UAB és el bloqueig als accessos de la parada de la universitat dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Allà, van situar diferents contenidors i reixes que impedien l'accés dels estudiants que acudiren en aquest transport a la universitat. Malgrat això, es va deixar un altre accés obert, mentre la seguretat del campus vigilava que no hi hagueren actes violents.

A més, es va voler tallar l'AP-7, l'autovia que passa just davant del campus, però els mossos d'esquadra ho van poder impedir. En qualsevol cas, un ambient molt tranquil a la UAB que demostrava l'èxit de secundació de la vaga. 

La jornada de lluita estudiantil acabava a les 12 del mig dia en la concentració unitària de les diferents universitats de Barcelona a la plaça de la Universitat de la capital catalana. 

El vídeo