divendres, 5 d’octubre del 2012

Continua la lluita social en favor de l'habitatge


Les Plataformes d'Afectats per la Hipoteca (PAH) representen un col·lectiu social, en molts casos descendents del 15M, d'ajut a les persones que degut a la crisi i a la bombolla immobiliària han vist en perill la continuitat al seu habitatge. Des d'aquestes organitzacions s'orienta a les persones sobre el seu cas i comencen les negociacions als bancs i sucursals, a l'igual que actes de protesta. L'objectiu és evitar que la persona en qüestió es quede sense llar o, almenys, que el deute es perdone malgrat el desnonament. Per això necessiten el recolzament de gran part de la societat, ja que moltes vegades és necessàri que aquesta ajude en les protestes i mobilitzacions. 

Tot i que la feina és difícil existeixen alguns triomfs dels col·lectius que han aconseguit que es condone el deute o que no es desnone a l'afectat mitjançant la pressió social i dies seguits de concentracions. Les PAH són aleshores unes organitzacions que critiquen de front la bombolla immobiliària i les mesures que van en contra de la gent més humil. De fet, la majoria dels afectats són persones que eren autònomes i no van poder superar la crisi, veient-se obligades a tancar el seu establiment. Així, amb la falta d'ingressos no podien pagar la hipoteca i el banc va procedir al desnonament. 

Però no tots els afectats són autònoms sinó que cada vegada més immigrants són els afectats ja que amb unes condicions hipotecàries molt dures i compartides amb altres persones acaben veient com els ingressos que tenen no són suficients i el banc també acaba procedint al desnonament. Però, en qualsevol cas, a dia d'avui són 532 famílies diàries a l'estat espanyol les que es veuen desnonades, tant immigrants com autòctons. 



La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Cerdanyola

La PAH de Cerdanyola es reuneix tots els dijous a les 17:30h. al casal de joventut de la ciutat. El dimecres 3 de setembre vam tindre l'honor d'acompanyar-los en una d'aquestes reunions. 

Emmig de l'ambient festiu que es respira entre la joventut que s'apropa al casal començaven a aparèixer persones amb cara de més sofriment, de cansades i, en alguns casos, de desesperació. Aquesta gent entra a una sala del primer pis i organitzen les taules. Poc més d'una desena d'afectats es reuneixen al voltant de tres taules i comencen la reunió.

Aquest dia hi ha un nou cas, "benvingut al club, per dir alguna cosa" comenta un dels presents. L'home es presenta, és Francisco i té dues cases en perill de desnonament, el seu habitatge i el de sa mare. Està disposat al que siga però davant tot vol que la seua mare puga acabar els seus dies a casa. Durant tota la reunió la seua parella, que l'acompanya, està callada, escoltant desconsolada totes les opcions que li donen i tots els afers legals i econòmics que impedeixen i faciliten algunes accions.

La reunió continua després d'haver informat a Francisco i la seua dona de tots els passos que van a seguir. Es passa a tractar els imminents dos desnonaments que van a produir-se aquest mes si no aconsegueixen evitar-ho i conviden a tothom a anar el dia següent a una concentració davant una sucursal. Allà enganxaran cartells i faran soroll per a conscienciar la població i el banc, però això no és gratis: "penseu que cada dia de mobilització costa uns 6€, entre cola, cartells…" indica un dels presents, mentre passa un pot per a introduir-hi diners, "no us demanem que poseu 20€ de colp, però el que pugueu".

La reunió continua amb el tractament de certes lleis que els afecten i novetats en el sistema econòmico-financer com el conegut com "banc dolent", els actius tòxics i l'efecte que aquests van a tindre sobre el deute. 

Ja anant-se'n del tema principal i demostrant que a la reunió no hi ha res més a tractar, comencen a parlar d'un dels temes d'actualitat, barrejant-lo en alguns moments amb la notícia dels dos policies de Cerdanyola que van enxampar conduint temeràriament i que ha sobtat la localitat. Comencen a parlar sobre l'efecte que una hipotètica independència de Catalunya pot tindre sobre el col·lectiu i la gent afectada. "Ara sols ens robaran uns" comenta un dels presents, "però no veieu que el problema és el sistema?" comenta un altre, "el que cal és una independència sense govern" intenta sentenciar un altre home. A l'avís de "deixem de parlar de política!" tornen a la reunió i fan un repàs de totes les accions que van a fer i acaben d'orientar a Francisco. Aleshores la gent s'alça i comença a anar cap a casa, una casa que en poc temps pot ser no tinguen. 



El vídeo

Fe d'errors: al vídeo indiquem que el nombre de desnonament diaris a Espanya és de 232, aquesta xifra s'eleva fins a 532. A més, hi ha hagut un canvi en el dia de reunions que no vam poder incorporar al vídeo, les reunions de la PAH de Cerdanyola es faran els dijous i no dimecres.


Si voleu vore més vídeos de la PAH de Cerdanyola podeu entrar al YouTube.